Prekršili stroge zakone zemlje
2

Libanci sklopili civilni brak i postali heroji nacije

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kada su se Kholoud Sukkarieh i Nidal Darwish iz Libana vjenčali uprkos strogim zakonima svoje zemlje koja brani civilne brakove, nisu ni slutili da će njihov "neposluh" privući tako veliku pažnju njihovih sunarodnjaka, pa čak i predsjednika države.

Kako bi izbjegli političke prepreke Kholoud i Nidal, pripadnici dva različita pravca u islamu, sunita i šiita, su se vjenčali potajice krajem prošle godine u mladoženjinom domu. Kako civilni brakovi u zemljama Bliskog istoka nemaju pravnog osnova, mladenci još uvijek čekaju potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova da su u braku.

Liban je multireligijska zemlja sa oko četiri miliona stanovnika. Većinsko stanovništvo je muslimansko, dok je kršćana oko 35 posto.

Većina religija ima vlastite propise koji regulišu brak, razvod i ostavštinu, a brakovi među pripadnicima različitih vjerskih grupa nisu dozvoljeni ukoliko jedno od partnera ne prihvati vjeru onog drugog.

Stoga, kada su Sukkarieh i Darwish najavili historijski korak, vijest se počela širiti poput virusa. Čak se i predsjednik zemlje Michel Selman pridružio javnim raspravama na društvenim mrežama kazavši da će civilni brakovi izgraditi jedinstvo u multinacionalnoj arapskoj zemlji.

"Trebaju nam civilni brakovi da prevladaju sektaštvo koje uništava zemlju", smatraju zagovornici civilnih brakova.

Libanske vlasti priznaju civilne brakove sklopljene u inozemstvu, ali ne i u zemlji. Umjesto da su se vjenčali vani, Sukkarieh i Darwish su odlučili pokušati stvoriti novu praksu.

"Civilni brak je pitanje kojim se Liban mora više pozabaviti, jer je on kamen temeljac nesektaškom režimu. Ako smo vjenčani kao građani, to znači da ćemo imati svoja prava kao građani, a ne kao 'kćeri i sinovi' različitih vjerskih grupa", kazao je mladoženja AFP-u.

Bivši predsjednik Libana Elias Hrawi je 1998. godine predložio zakon o civilnim brakovima, ali su vjerski lideri spriječili njegovo usvajanje. U zemlji je još uvijek puno onih koji se protive sklapanju civilnih brakova, jer smatraju da su oni protivni islamskim zakonima.

Premijer Libana Najib Mikati se također uključio u raspravu kazavši da je uzaludno govoriti o pitanju civilnog braka i obećao da, dok je on na čelu Vlade, neće pokrenuti ovu temu u Vijeću ministara.

Sukkarieh i Darwish tvrde da su političari protiv, jer bi civilni brak značio ukidanje sektaškog režima. "To je ideja o čovječanstvu i jednakosti. Samo zato što na vjenčanju ne spominjem vjeru, ne znači da nisam vjernik", kazao je Darwish.

Iako je njihov potez izuzetno hrabar, Udruženja za građanska prava poručuju da brak nije pravno valjan. Međutim, nakon što su obznanili da su se vjenčali, brojni aktivisti su se ujedinili i pokrenuli kampanju da proguraju zakon u Parlament.