Nova dimenzija sukoba
0

Liban ispalio rakete na Izrael

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje tri rakete upućene u četvrtak iz Libana pogodile su sjever Izraela zbog čega se strahuje da bi se izraelska ofanziva iz pojasa Gaze mogla proširiti.

Izraelska vojska na ove napade odgovorila je artiljerijom, ali se snage koje su ispalile rakete još uvijek nisu oglasile, javlja BBC.

Razmjena vatre uslijedila je nakon što je izraelska vojska u toku noći sa srijede na četvrtak ispalila 60 projektila na mete na kojima smatraju da se nalaze militanti Hamasa.

Dopisnik BBC-a iz Jerusalema izjavio je da je ovo veoma opasan momenat u tamošnjim sukobima, a vlada bojazan da bi se nasilje iz pojasa Gaze moglo proširiti i prema sjeveru Izraela, odnosno prema granici sa Libanom.

U nekim izvještajima pak stoji da je ispaljeno pet, a ne tri rakete. Jedna je pogodila sjever grada Haife, a najmanje dvije osobe lakše su povrijeđene, pišu izraelske novine Haaretz.

Škole su zatvorene, a stanovništvu se savjetuje da ne izlazi na ulice.

Sjever Izraela gađan je raketama Hezbollaha i 2006. u toku kraćeg sukoba sa Libanom. U današnjim izvještajima iz Libana stoji da je u blizini granice palo pet izraelskih minobacačkih granata, ali da nije bilo povrijeđenih.