SAD
0

Leon Panetta novi direktor CIA-e

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Američki Senat potvrdio je imenovanje Leona Panette za direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) usprkos kritikama da ovaj dugogodišnji kongresmen nema iskustva u radu obavještajnih službi.

Imenovanje Panette (70), bivšeg šefa kabineta nekadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona, potvrđeno je u Senatu bez ikakve rasprave, prenio je Reuters, podsjećajući da će Panetta na tome mestu zamijeniti Michaela Hiddena.

Predsjednik SAD-a Barack Obama imenovao je Panettu za novog direktora CIA dvije sedmice prije nego što je nova administracija preuzela dužnost.

Panettino imenovanje izazvalo je negodovanje stručnjaka za sigurnost koji smatraju da funkciju direktora CIA-e treba da obavlja neko ko ima više iskustva u radu agencija zaduženih za nacionalnu sigurnost.

On je kao šef Clintonova kabineta, prisustvovao sastancima na kojima su zvaničnici obavještajnih službi podnosili izvještaj tadašnjem predsjedniku, navela je britanska agencija.

Panetta je, za razliku od Hiddena, pružio podršku radu senatskog odbora koji ispituje moguće zloupotrebe agenata CIA-e prilikom ispitivanja osumnjičenih za terorizam nakon terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine.

On je naveo da će taj odbor biti adekvatno mjesto za vođenja istraga, kako bi se "naučila lekcija iz onoga što se dogodilo" i najavio da će učiniti sve kako bi pomogao u ispitivanju zloupotreba.

Panetta je bio član grupe zadužene za Irak, koja je procjenjivala mogućnosti okončanja rata u Iraku.