SAD
0

Leon Panetta imenovan za direktora CIA-e

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u petak je objavio imenovanje Leona Panette kao svog kandidata za direktora Centralne obavještajne agencije - CIA, te umirovljenog admirala Dennisa Blaira za Nacionalnog obavještajnog direktora, ističući da će oni ojačati američke obavještajne operacije.

Izbor Leona Panette (70), bivšeg demokratskog kongresnika i šefa osoblja Bijele kuće u vrijeme predsjednika Billa Clintona za čelnika CIA-e, neslužbeno najavljen u ponedjeljak, naišao je na kritike u političkim i obavještajnim krugovima u Washingtonu, zbog Panettinog manjka obavještajnog iskustva.

"Danas smo suočeni sa svijetom nekonvencionalnih izazova. Dobre obavještajne službe nisu luksuz, već nužnost", rekao je Obama na pres-konferenciji u Washingtonu.

Obama je naglasio da su Panetta i Blair "javni službenici neupitnog integriteta, širokog iskustva, snažnih menadžerskih sposobnosti i pragmatizma, potrebnih u ovim opasnim vremenima".

Oni su "pravi čelnici koji će unaprijediti rad naše obavještajne zajednice", dodao je.

Na pitanja novinara o dosadašnjoj problematičnoj praksi CIA-e vezanoj uz oštre metode ispitivanja optuženih za terorizam, Obama je naglasio kako za vrijeme njegove administracije "neće biti mučenja" i poštovat će se Ženevske konvencije u tretmanu osumnjičenih za terorizam i drugih zarobljenika.

"To je jasno zaduženje koje sam dao admiralu Blairu i Leonu Panetti. Važno je da to učinimo zbog onoga što jesmo, a u konačnici će nas to učiniti sigurnijim i pomoći u promjeni poimanja naše borbe protiv ekstremizma", naglasio je Obama.

Obama je također imenovao dugogodišnjeg službenika CIA-e, Johna Brennana, savjetnikom Bijele kuće za domovinsku sigurnost i zamjenikom nacionalnog savjetnika za sigurnost, zaduženog za protuterorizam.

Brennan, koji je važio kao najozbiljniji kandidata za direktora CIA-e prije najave imenovanja Panette, bit će pomoćnik predsjednika i odgovarat će direktno Obami.

Imenovanje penzioniranog admirala Blaira za Nacionalnog obavještajnog direktora, nadležnog za koordiniranje rada 16 američkih obavještajnih službi i budžet od 47.5 milijardi dolara, naišlo je na široko odobravanje.

Sadašnji Nacionalni obavještajni direktor Michael McConnell istaknuo je u saopćenju da je "vrlo zadovoljan" izborom Blaira, te da je penzionirani admiral poznat "po inteligenciji, promišljenosti i vještom vodstvu".

Na pitanje novinara da li imenovanje njegovog sigurnosnog tima znači promjenu stajališta SAD prema Iranu, Obama je ponovio da će o vanjskoj politici više govoriti nakon inauguracije, do koje je ostalo 10 dana.

"Iran je autentična prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a, no također sam rekao da ćemo biti voljni pokrenuti diplomatiju kao mehanizam za postizanje ciljeva svoje nacionalne sigurnosti", istaknuo je Obama.

Svjedočenjem Tima Daschlea, kandidata za budućeg ministra zdravstva, u četvrtak je u Senatu počeo postupak potvrđivanja Obaminih kandidata za najviše dužnosnike administracije, koji će se intenzivirati u razdoblju do predsjedničke inauguracije 20. januara.