Delenjinizacija u Rusiji
6

Lenjinove statue bit će uklonjenje iz ruskih gradova

Klix.ba
Foto: Ria Novosti
Foto: Ria Novosti
Ruski zakonodavci smatraju da je došlo vrijeme za uklanjanje spomenika podignutih vođi boljševičke revolucije, Vladimiru Lenjinu, sa gradskih trgova i iz svih gradova u cijeloj Rusiji.

Inicijativa je potekla od ruske Liberalno-demokratske stranke, a ideja o delenjinizaciji je naišla na odobrenje i vladajuće Jedinstvene Rusije. Glavni argument za uklanjanje statua su veliki troškovi održavanja, piše Russia Today.

Lenjinovi kipovi još uvijek se mogu vidjeti na trgovima mnogih ruskih gradova, no nakon ove inicijative ostat će samo spomenici koji se smatraju remek-djelima te oni koje i lokalno stanovništvo želi vidjeti na trgovima.

Ostat će tako mogućnost da se u pojedinim gradovima Lenjinove statue i zadrže, dok će u većini slučajeva one biti izmještene u muzeje ili prodate. Inicijatori su naveli i kako bi se novac od prodaje kipova mogao utrošiti u izgradnju novih parkova. Najveći protivnik inicijative je ruska Komunistička stranka čiji članovi ističu da je Lenjin njihov ključni ideolog i utemeljitelj Ruske Federacije. No, njihov utjecaj danas u Rusiji nije tako značajan da bi mogli biti smetnja inicijativi.