Svijet
1

Legenda Liverpoola kandidat za Evropski parlament

Klix.ba
Vladimir Šmicer (Foto: AFP)
Vladimir Šmicer (Foto: AFP)
Vladimir Šmicer je vjerovatno jedini češki kandidat za Evropski parlament za kojeg je šira javnost čula.

Bivšeg fudbalera Liverpoola i jednog od najuspješnijih čeških fudbalera svih vremena ljubitelji najvažnije sporedne stvari pamte po nevjerovatnom golu u finalu Lige prvaka 2005. godine.

Šmicer se od profesionalnog igranja oprostio 2009. godine, preuzevši trenersku klupu Slavije iz Praga, gdje je radio sve dok se nije odlučio okrenuti politici. Sada je jedan od 25 kandidata za Evropski parlament kao član stranke Vize 2014 (Vizija 2014). BBC piše da je "osvježavajuće pošten" kad govori o svojim ciljevima.

Na web-stranici partije je njegova fotografija u crvenom Slavijinom dresu ispred tribina na stadionu, a pored nje navodi da su ambicije njegove stranke vezane uz sport i fizičku spremnost koja mu je bliska srcu.

"Stopa gojaznosti djece u Češkoj se u posljednjih 15 godina učetverostručila", navodi Šmicer. "Više od polovine odraslih u EU je gojazno. Među djecom gojazno je svako sedmo. Gledam tu djecu oko sebe, fitnes im nije popularan. Moramo djecu odmaći od kompjutera, tableta i pametnih telefona da bi se kretala. To je nešto o čemu Evropa mora brinuti".

Popularni Šmica, kako ga u Slaviji zovu, nema prevelikih šansi na izborima za EP, komentariše BBC.

"Problem je što Vladimir Šmicer dolazi iz stranke za koju niko nije čuo i koja nema nikakvih šansi da se probije u Evropski parlament", poručuje Jindrich Sidlo, vodeći komentator dnevnika Hospodarske noviny i dodaje: "Ne govorim to jer sam fan Arsenala. On je zaista bio sjajan igrač".

Česi su prilično apatični uoči izbora za EP, koji će se održati od 22. do 25. maja.

"Rekao bih da su skoro pa sasvim nezainteresovani za ove izbore, tako da mislim da će izlaznost biti veoma mala", kaže Sidlo. "Ipak, stranke koriste tematiku vezanu uz domaću politiku, pa tako naprimjer Građanski demokrati vode kampanju protiv češkog prihvatanja eura, što je pitanje koje će se rješavati u zemlji, a ne u Evropskom parlamentu".