Svijet
0

Lee Myung-bak položio zakletvu kao novi predsjednik Južne Koreje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Lee Myung-bak je u ponedjeljak položio zakletvu kao novi južnokorejski predsjednik, nakon što je uvjerljivo pobijedio na izborima u decembru.

Inauguraciji u Seulu prisustvovali su međunarodni dostojanstvenici, među kojima japanski premijer Yusuo Fukuda i američka državna tajnica Condoleezza Rice, javio je BBC.

Lee, koji predvodi konzervativnu Veliku nacionalnu partiju, obećao je oživiti ekonomiju zemlje i zauzeti oštriji stav prema Sjevernoj Koreji.

Bivši direktor Hundayija nedavno je odlobođen optužbi za korupciju. Lee je u istrazi bio suočen s navodima zbog veza u korupcijskom skandalu na suđenju njegovome bivšem poslovnom partneru.

Najmanje 45.000 ljudi prisustvovalo je inauguraciji, na kojoj je 66-godišnji Lee naslijedio Roh Moo-hyuna kao deseti južnokorejski predsjednik.

Nazvan "buldožer" zbog svoga neumornog rada na čelu Hundayija i položaju gradonačelnika Seula - i zbog svojih sposobnosti da provede svoju nepopularnu polittiku - Lee je prvi konzervativni političar u posljednjoj deceniji koji će predvoditi zemlju.

On je također prvi predsjednik države koji dolazi iz poslovne zajednice. Većina ranijih čelnika bili su ili bivši generali ili aktivisti za ljudska prava.

U svome inauguralnom govoru Lee je izjavio da će predvoditi Južnu Koreju na putu da postane napredna zemlja i insistirati na oživljavanju njenih ekonomskih uspjeha.

Obraćajući se prisutnima, on je kazao: "Ekonomski oporavak naš je najhitniji zadatak." "Moramo se okrenuti iz vremena ideologije u vrijeme pragmatizma", kazao je u prikrivenoj kritici ranije administracije.

Novi predsjednik obećo je snažnije veze sa Sjedinjenim Državama i oštriji stav prema susjednoj Sjevernoj Koreji.

Nakon deceniju duge "sunčane" politike Juga u odnosima sa Sjeverom - koju su kritičari napadali zbog davanja bezuvjetne pomoći, uz malo onoga što se dobije zauzvrat - Lee želi bliskije povezati južnokorejsku pomoć s razoružanjem Sjevera.

Južnokorejska politička tranzicija dolazi u vrijeme poboljšanih odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Njujorški filharmonijski orkrestar trebalo bi da nastupi u Pyongyangu u utrorak, što će biti prva velika američka kulturna institucija koja gostuje u toj izoliranoj zemlji.