Svijet
4

Ledeni vrtlog zahvatio SAD, rekordno niske temperature

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Talas ledenog zraka, poznat kao "polarni vrtlog", zahvatio je danas veći dio Sjedinjenih Američkih Država, donoseći historijski niske temperature.

Na američkom srednjem zapadu, temperature su pale daleko ispod nule, a saobraćaj je otežan zbog snažnog vjetra i snježnog pokrivača, koji mjestimično dostiže visinu od 30 centimetara, prenio je AP. Vlasti su zatvorile škole u više gradova, uključujući Čikago, Sent Luis i Milvoki, i upozorile mještane da, ukoliko mogu, ostanu kod kuće.

U Fargu, u Sjevernoj Dakoti, izmjereno je 35 stepeni ispod nule, u Medisonu, u Viskonsinu, 21 stepen ispod nule, a u Mineapolisu, Indijanapolisu i Čikagu 15 stepeni ispod nule, a meteorolozi upozoravaju da bi zbog ledenog vjetra temperatura mogla da padne na 50-60 stepeni ispod nule.

Ovakva hladnoća već skoro dvije decnije nije zabilježena u mnogim dijelovima SAD.

Gradonačelnik Indijanapolisa Greg Balard proglasio je najviši nivo vanrednog stanja u saobraćaju, što znači da je svaka vožnja zabranjena, osim u hitnim slučajevima. Ta mjera je posljednji put bila primjenjena tokom snježne oluje 1978. godine.

Mnogi putevi u Ilinoisu su zatvoreni zbog nanosa snijega, a na aerodromima na srednjem zapadu, uključujući one u Čikagu i Sent Luisu, otkazano je više od 1.000 letova.

U Sent Luisu, visina snježnog pokrivača dostigla je 25 centimetara, a na dugačkom spisku institucija koje su zatvorene su i muzej, zoološki vrt, tržni centri i bioskopi.

U cijeloj državi Minesoti su zatvorene škole, kao i u mnogim gradovima u Viskonsinu, Ilinoisu, Indijani i Ajovi. Očekuje se da će sutra čak i u dijelovima Floride temperature pasti do tačke smrzavanja.

Meteorolozi su saopćili da hladan zrak, koji se formira iznad Sjevernog pola ili polarnih regiona i koji se obično zadrži u Kanadi, ovog puta stiže i do SAD.

Snježne padavine, jak vjetar i izuzetno niske temperature, koji su pogodili sjeveroistok SAD, odnijeli su više od 16 života.

Većina žrtava stradala je u saobraćajnim nesrećama na klizavim putevima, jedna žena oboljela od Alzheimerove bolesti smrzla se kada je odlutala daleko od kuće, a jednog radnika je zatrpala hrpa soli za posipanje puteva, prenosi B92.