Svijet
0

Lechu Walesi će transplantirati srce u SAD-u

FENA
Bivši poljski predsjednik i vođa pokreta "Solidarnost" Lech Walesa izjavio je u srijedu kako planira da se podvrgne transplantaciji srca u Sjedinjenim Državama.

Walesa, simbol svrgavanja komunističkog režima u istočnoj Evropi 1989. i dobitnik Nobelove nagrade za mir, izjavio je kako mu se zdravlje pogoršalo i da bi mogao umrijeti bez transplantacije, javio je Reuters.

"Imao sam veoma loše rezultate medicinskih testova prošlog mjeseca i brza akcija se morala podizeti", izjavio je Walesa (64) novinarima u sjeveroistočnom lučkom gradu Gdanjsku, kolijevci Solidarnosti koja je pomogla u izazivanju pada komunizma.

Izjavio je da se ne plaši operacije, koja će biti obavljena u medicinskom centru u Houstonu jer se, kako je rekao, boji "samo Boga, a pomalo i supruge".

Walesa, koji je radio kao električar u brodogradilištu u Gdanjsku, izjavio je poljskim novinama da je transplantacija veoma važna za njegov život.

"Ukoliko se stanje moga srca nastavi pogoršavati tako brzo kao sada, ostalo bi mi samo još dvije do pet godina. O tome (transplantaciji) je već odlučeno", navele su novine Dziennik Walesine riječi.

On je izjavio novinarima kako o datumu operacije još nije odlučeno.

Donald Tusk, novi mandatar poljske vlade, posjetio je Walesu u srijedu u njegovom stanu u Gdanjsku. Tusk želi da više angažira Walesu u međunarodnim aktivnostima u vladi koju planira stvoriti. Walesa je bio predsjednik Poljske pet godina od 1990.

Novine su javile da Walesi nedostaje novca za transplantaciju, koja bi mogla koštati oko 100.000 dolara.

"Brojni ljudi voljni da mi pomognu kontaktirali su me nakon objavljivanja izvještaja", izjavio je Walesa prije susreta s Tuskom.

"Dvoje ih je čak objavilo dati mi neograničene sume novca ali pod uslovom da im dam svoje staro srce", kazao je.