Svijet
0

Lech Walesa dodijelio nagradu saudijskom kralju

FENA
Lech Walesa, historijski vođa poljskog sindikata Solidarnost, osnovao je povodom 25. godišnjice dobivanja Nobelove nagrade za mir svoju nagradu, koju će prvi put dodijeliti u subotu saudijskom kralju Abdulahu, saopćili su u srijedu Walesini saradnici.

Nagrada od 100.000 eura, uz diplomu i medalju, ima za cilj da "nagradi one koji se bore za saradnju među narodima, u ime slobode i vrijednosti koje su bile i vrijednosti pokreta Solidarnost", javio je AFP.

U pismu upućenom kralju Abdulahu bivši poljski predsjednik traži od njega da "primi nagradu Lecha Walese za svoje osobne zasluge koje se odnose na međureligijski dijalog, toleranciju, mir i međunarodnu saradnju, kao i za svoju veliku karitativnu aktivnost".

U odboru za dodjelu nagarde Lech Walesa bivši je češki predsjednik Waclav Havel, bivši poljski ministar vanjskih poslova Wladyslaw Bartoszewski i šef francuske diplomatije Bernard Kouchner.

Nagrada će u subotu biti uručena u Gdanjsku jednom od kraljevih sinova, koji će predstavljati kralja na svečanosti godišnjice dodjele Nobelove nagrade za mir Lechu Walesi 1983. godine.