Svijet
0

Lech Kaczynski novi predsjednik Poljske

FENA
Gradonačelnik Varšave Lech Kaczynski postat će novi predsjednik Poljske. S više od 90 posto prebrojanih glasova jasno je kako je u drugom krugu predsjedničkih izbora potukao svog protivnika Donalda Tuska.

Konzervativni gradonačelnik Varšave pobijedio je u nedjeljnom drugom krugu predsjedničkih izbora, potvrđujući politički uspon stranke koju predvodi njegov brat blizanac i koja je obećala vratiti rimokatoličke vrijednosti i iskorijeniti korupciju.

Kaczynski, koji je obećavao starim i siromašnim glasačima očuvanje sistema socijalne zaštite koji je donekle nagrizen tokom 16 godina od pada komunizma, porazio je protržišnog poslanika Donalda Tuska, javio je AP.

Kaczynski, bivši dječiji glumac, potvrdio je pobjedu i nagovijestio kako je spreman približiti se Tuskovoj stranci nakon teško dobijenih izbora.

Uz 91 posto prebrojanih glasova, Kaczynski vodi pred Tuskom s 55,5 naprema 44,5 posto osvojenih glasova, sudeći po izbornim zvaničnicima.

"Poljsko društvo, uprkos svim podijelama, mora postati jedinstveno što prije. To će biti zadatak za mene kao predsjednika", izjavio je Kaczynski.

Tusk je priznao poraz, poručivši svojim pristalicama: "Danas moram reći sam sebi da nisam uspio."

Poljski premijer drži najveći dio izvršne vlasti, ali predsjednik može predlagati i zabranjivati zakone, zapovijeda oružanim snagama i predstavlja zemlju u inozemstvu.

Novi predsjednik će imati ključnu ulogu u odlučivanju da li da se drži plana odlazeće vlade da povuče poljske vojnike iz Iraka u prvoj polovini iduće godine.

Obojica kandidata sugerirala su da vojnici mogu ostati duže ukoliko Washington obeća veću finansijsku pomoć. Poljski razmještaj oko 1.500 vojnika je vrlo nepopularan u zemlji.

Obećanje Kaczynskog da će stati uz Njemačku - čak i pored činjenice što dvije zemlje imaju dobre odnose - izgleda da ima za cilj pridobijanje starijih glasača, koji se sjećaju rata. Njegova obećanja da će zadržati penzione i društvene olakšice očigledno su mu pomogla da pridobije glasače iznad 60 godina s razlikom od 61 naprema 39 posto među tom kategorijom, pokazali su početni rezultati koje je objavila TVN24.

"On se brine o sirotinji, o penzionerima i djeci, a mi smo penzioneri i zato smo glasali za njega", izjavila je Danuta Niemkowska, 71-godišnja penzionisana nastavnica, nakon što je sa suprugom glasala u jednoj školi u varšavskoj oblasti na obali rijeke.

Kaczynski je izjavio da će i zvanično napustiti stranku Prava i zakona koju vodi njegov brat blizanac Jaroslaw Kaczynski, koji je odbio mjesto premijera nakon što je njegova stranka pobijedila na prošlomjesećnim parlamentarnim izborima.

Iako nije bilo nikakvih zahtjeva da to učini, predsjednik se smatra osobom koja je iznad svakodnevne politike.

Odlazeći predsjednik Aleksander Kwasniewski, bivši komunist koji je stekao popularnost zbog svog ležernog stila vladanja, napustio je svoju stranku nakon što je izabran na tu dužnost. Kwasniewski je odslužio maksimalna dva mandata i nije se mogao ponovo kandidirati.