Svijet
0

Lech Kaczynski najavio veto na projekte liberala

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poljski predsjednik Lech Kaczynski izašao je u srijedu iz svoje postizborne šutnje kako bi objavio veto na projekte liberalne stranke, pobjednika prijevremenih izbora od 21. oktobra.

Od izbora na kojima je zabilježen neuspjeh konzervativne stranke njegovog brata blizanca Jaroslawa Kaczynskog, predsjednik se nikada nije izjasnio o rezultatima izbora i odbio je da čestita pobjedniku.

U intervjuu datom za dnevni list Rzeczpospolita, Lech Kaczynski je kritikovao stav liberala o odbijanju Poljske da potpiše Povelju temeljnih prava, jer je prethodna vlada odlučila da ne potpiše ovaj dokument direktno uključen u novi ugovor Evropske unije.

"Posebno sam zabrinut projektima Građanske platforme (PO) da popusti na Povelji temeljenih prava. Ona može da ugrozi dva glavna pitanja - nacionalni identitet i dobra koja su Nijemci napustili u Poljskoj", insistirao je Kaczynski.

Šef države također izražava svoj oprez vezano za kandidaturu Radoslawa Sikorskog na mjesto šefa diplomatije.

Radoslaw Sikorski, bivši ministar odbrane dosadašnjeg konzervativnog kabineta, smijenjen je nakon sukoba s Jaroslawom Kaczynskim i pridružio se liberalima.

Predsjednik je također objavio da će staviti svoje veto na uvođenje poreza na jedinstvenu stopu, što je obećala PO, i na amandmane zakona o borbi protiv korupcije.

Šef Građanske platforme Donald Tusk dogovorio se sa šefom Seljačke stranke (PSL) Waldemarom Pawlakom o formiranju nove vlade.

Zahvaljujući podršci PSL-a liberali imaju 209 poslanika od 460 u Dieti, donjem domu parlamenta, i imat će većinu od 240 mjesta.

Ostavka vlade premijera Jaroslawa Kaczynskog predviđena je za 5. novembra, na prvoj sjednici novog parlamenta.