Francuska
0

Le Pen odlazi sa političke scene

SRNA
Jean-Marie Le Pen (Foto: AP)
Jean-Marie Le Pen (Foto: AP)
Jean-Marie Le Pen izjavio je da danas da će se povući sa čela svog Nacionalnog fronta u januaru sljedeće godine.

Ovaj 81-godišnji bivši vojni padobranac osnovao je Nacionalni front 1972. godine, a članovi stranke biraće njegovog nasljednika na kongresu 15. i 16. januara. Glavni kandidat za Le Penovog nasljednika je njegova kćerka Marin.

"Neću biti kandidat za vođu organizacije koju sam osnovao prije 38 godina",  rekao je Le Pen novinarima poslije sastanka stranačkih zvaničnika u Parizu.

Ova objava uslijedila je u vrijeme kada se njegova stranka dobro kotira u anketama poslije solidnog rezultata na regionalnim izborima prošlog mjeseca. Nacionalni front je u prvom krugu dobio nešto manje od 12 odsto glasova.

Le Penova stranka ostvarila je najbolji rezultat 2004. godine, kada je dobila 14,7 odsto glasova na sličnim regionalnim izborima. Stranka tvrdi da ima 75.000 članova.

Marin Le Pen (41) ima iskustva u radu u medijima, članica je Evropskog parlamenta i regionalnog savjeta Kalea.

Jean-Marie Le Pen nikada nije bio ozbiljan kandidat za preuzimanje vlasti u Francuskoj, ali su mu njegovi oštri nastupi protiv imigranata i populističke ideje iz oblasti ekonomije donijeli dovoljnu popularnost za višedecenijsko održavanje svoje platforme.