Svijet
24

Lažni tumač na Mandelinoj komemoraciji saučesnik u ubistvu

FENA
Thamsanqa Jantjie
Thamsanqa Jantjie
Lažni tumač znakovnog jezika, koji je otkriven nakon prijevoda na komemoraciji Nelsonu Mandel, saučesnik je u ubistvu dvojice muškaraca 2003. godine.

Thamsanqa Jantjie je s grupom muškarca učestvovao u ubistvu dvojice muškaraca koji su pokušali ukrasti televizor, ali su ih dvojica muškaraca uhvatili.

Lopovi su uhvatili muškarce i stavili im automobilske gume oko vrata nakon čega su ih zapalili.

Sud je 2006. godine osumnjičene proglasio krivim za ova okrutna ubistva, ali ne i Thamsanqa Jantjie koji je proglašen mentalno nesposobnim za suđenje te je smješten u psihijatrijsku ustanovu na period od 19 mjeseci.

Nakon toga se vratio u siromašno predgrađe Soweta i tada je počeo dobivati poslove tumača za Afrički nacionalni kongres (ANC).

Ove su informacije medijima otkrili rođak i prijatelji Jantjieja, koji su željeli ostati anonimni, javio je Associated Press.

Jantjie je izjavio da je na komemoraciji Nelsonu Mandeli imao šizofrenu epizodu i da je čuo glasove, zbog koje je njegovo tumačenje govora visokih zvaničnika i gostiju bilo nesuvislo.

Pokrenuta je istraga da se utvrdi ko je zaposlio ovog tumača, koji je prošao sigurnosnu provjeru. Jantije je rekao da ga je unajmila jedna agencija, ali su njeni vlasnici nestali, a na adresi agencije koju je dao nalazi se neka druga kompanija.