Svijet
5

Lažna uzbuna u školama Los Angelesa, policija traga za tvorcem prijeteće poruke

Klix.ba
(Foto: EPA)
Školski distrikt Los Angelesa u utorak je zatvorio sve svoje škole nakon navodne dojave o mogućem terorističkom napadu, a koja je upućena jednom ili više članova Upravnog odbora Distrikta.

Navodna prijetnja bila je upućena učenicima u blizu 1.000 škola koje se nalaze pod jurisdikcijom distrikta.

Član nadzornog odbora Ramon Cortines je na vanrednoj konferenciji za medije izjavio kako je prijetnja upućena preko poruke, dok šef policije Los Angelesa tvrdi da je nekoliko ljudi tokom ponedjeljka zaprimilo prijeteće mailove.

Elektronska pošta poslana je sa IP adrese prijavljene u njemačkom gradu Frankfurtu, potvrdila je glasnogovornica policije Ellen Morgan. Konkretno, prijetnja je uključivala upotrebu dječijih ruksaka i torbi.

Reakcija vlasti ogledala se u zabrani dolaska djece u škole, dok su ona koja su se već nalazila u obrazovnim ustanovama poslana kući. Također, vozačima školskih autobusa nije dozvoljeno da izađu iz garaža.

Ipak, nekoliko članova Kongresa SAD-a izrazilo je sumnju u realnost opasnosti, prenosi list LA Times.

"Preliminarna istraga pokazuje kako je riječ o lažnoj dojavi. Trenutno radimo na otkrivanju krivca za cijelu situaciju", rekao je Adam Schiff, član Komiteta za sigurnost.

Također, mnogi su zvaničnici prozvali vlasti Los Angelesa zbog pretjerivanja u reakciji, dok drugi smatraju kako je uzbuna bila opravdana. Interesantno, dojava o terorističkoj prijetnji došla je u vrijeme završnih ispita u školama.

Školski distrikt Los Angelesa druga je najveća javna školska ustanova u Sjedinjenim Američkim Državama koju pohađa više od 640.000 učenika.