Svijet
0

Lavrov za razoružavanje Rusije i SAD-a

FENA
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predložio je danas Sjedinjenim Američkim Državama da se odreknu razmještanja strateškog ofanzivnog oružja van nacionalnih teritorija.

"Vjerujemo da je neophodno da se isključi mogućnost razmještanja strateškog ofanzivnog oružja van nacionalne teritorije", rekao je Lavrov na konferenciji o razoružanju u Ženevi.

Lavrov je upoznao učesnike skupa s porukom predsjednika Dmitrija Medvedeva u kojoj Rusija nudi SAD potpisivanje novog ugovora o smanjenju nuklearnog oružja (START I) i ocijenio da je riječ o prioritetu za obnavljanje bilateralnih odnosa, prenijele su agencije.

"Spremni smo, kao što smo predložili američkim partnerima, da obnovimo naše odnose... i zaključenje novog obavezujućeg rusko-američkog sporazuma o strateškom ofanzivnom oružju moglo bi da bude prioritetan korak u tom smjeru", rekao je Lavrov.

On je ukazao da bi sporazum, kako se izrazio, trebalo da "gleda naprijed", kao i da ograniči broj nuklearnih bojevih glava.

Lavrov je takođe ponudio evropskim zemljama i drugim "partnerima" da se saglase o opštem odustajanju od raketa srednjeg i kratkog dometa, o čemu je Rusija prije godinu dana ponudila nacrt međunarodnog sporazuma.

"Ponovo vas pozivamo na detaljne razgovore u vezi s tom inicijativom koju su u međuvremenu mnogi podržali", dodao je šef ruske diplomatije.

Ruski ministar je zatražio od administracije novog američkog predsjednika Baraka Obame da ratifikuje međunarodni sporazum kojim bi se zabranile podzemne nuklearne probe.

Tokom prvog susreta Lavrova s američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, na marginama konferencije, Klintonova se saglasila da je potrebno postići sporazum o smanjenju nuklearnog oružja do kraja godine, po isteku postojećeg START I, podsjetila je britanska agencija.

Lavrov je ponovio poziv Moskve da se region Bliskog istoka proglasi zonom bez nuklearnog naoružanja.