Sirijska kriza
0

Lavrov: Vijeće sigurnosti UN-a je izmanipulirano

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da je Vijeće sigurnosti UN-a "izmanipulirano“ u vezi sa sirijskom krizom, kao što je bilo i u vezi s Libijom.

Prema Lavrovu, koji se obratio Vijeću u New Yorku, jednostrane sankcije, pokušaji da se favorizira "promjena režima“ u Damasku i ohrabrenje dato sirijskoj naoružanoj opoziciji predstavljaju "rizične recepte geopolitičke inžinjerije koji mogu dovesti jedino do širenja sukoba“ u Siriji.

"Promjene u arapskom svijetu „ne mogu se postići varanjem međunarodne zajednice ni manipuliranjem Vijeća sigurnosti“, rekao je on aludirajući na Siriju i Libiju.

Što se tiče Sirije, preporučio je da se traži „kraj sukoba odakle god oni dolazili“, od režima ili opozicije, i naglasio je da će Moskva "snažno podržati“ misiju posredovanja Kofija Annana, izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju.

Rusija insistira da stavi u istu ravan nasilje režima i sirijsku oružanu opoziciju, što zapadne zemlje odbijaju.

Nešto ranije, čelnici francuske i britanske diplomatije Alain Juppe i William Hague pozvali su više ili manje izričito Rusiju da se priključi zapadnim zemljama u njihovoj osudi sirijskog režima.

Juppe je pozvao “Kinu i Rusiju da poslušaju glas Arapa i svjetske savjesti i da nam se pridruže”.

Moskva i Peking su dva puta blokirali rezolucije Vijeća o Siriji.