Svijet
0

Lavrov: Veze Rusije i RS "lokomotiva razvoja" s BiH

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, koji je doputovao sinoć u posjetu Moskvi, susreo se danas s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Ruski ministar je istakao da su veze Rusije i RS lokomotiva razvoja odnosa s Bosnom i Hercegovinom.

Karakterizirajući prijateljske odnose Moskve i Banje Luke kao "važan produžetak dijaloga s BiH", šef ruske diplomatije je izrazio nadu da će posjeta premijera RS-a omogućiti napredak u najvažnijim pravcima saradnje.

Premijer RS-a je istakao da je današnji susret važan korak u pravcu bilateralnih odnosa, dodajući da je stanje u RS politički stabilno i da je formiranje kabineta obavljeno u rekordno kratkom roku.

Kako je poslije susreta saopćilo rusko ministarstvo vanjskih poslova, Lavrov je potvrdio podršku normalizaciji stanja u BiH i istakao važnost što skorije predaje lokalnim vlastima odgovornosti za stanje u zemlji, prenio je Tanjug.

Prema najavama iz Banje Luke, premijer RS-a nalazi se u glavnom gradu Rusije radi razgovora i parafiranja ugovora o prodaji naftnoj kompaniji "Zarubežnjeft" Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i banjalučkog "Petrola".

Po protokolu o prodaji, koji je potpisan 16. septembra u Moskvi, "Zarubežnjeft" bi za brodsku rafineriju trebao da plati 42 miliona eura, za modričku 67, a za Petrol 10 miliona eura, dok bi ulaganja u njihovu obnovu u četiri godine koštalo 979 miliona eura.