Svijet
0

Lavrov u Tokiju zbog antiraketnog štita

FENA
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je u utorak u Tokio da prenese zabrinutost Rusije zbog antiraketnig štita koji Japan postavlja sa Sjedinjeniom Američkim Državama.

Japan nije nikada potpisao mirovni sporazum s Rusijom nakon završetka Drugoga svjetskog rata zbog njihovog spora oko četiri otoka na sjeveroistoku Japana koja su osvojile ruske trupe 1945. godine.

Lavrov će razgovarati s kolegom Masahikom Komurom i sa Nobutakom Machimurom, vladinim glasnogovornikom, izjavio je jedan zavničnik ministarstva.

Pitanje Kurilskih otoka, koje Japanci nazivaju Sjevernim teritorijima, bit će na dnevnom redu razgovora, ali i pitanje antiraketnog štita.

U nedavnoj izjavi agenciji Kyodo, prije polaska za Japan, ministar je naglasio da je Moskva "protiv izgradnje sistema proturaketne odbrane koji bi osigurao vojnu nadmoć" i bio usmjeren protiv Rusije i Kine.

Japan i SAD su od 1999. godine počeli zajednički da rade na antiraketnom štitu, nakon što je jedna sjevernokorejska raketa ispaljena iznad japanskog teritorija 1998.