Svijet
0

Lavrov: Rusija neće stajati postrani

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je u donjem domu ruske Dume, gdje je odgovarao na pitanja poslanika, rekao da Rusija glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o statusu Kosova "neće posmatrati sa strane".

"Što se tiče glasanja u Vijeću sigurnosti, Rusija ni u kom slučaju neće to posmatrati sa strane. Riječ je o suštinskom pitanju koje je veoma osjetljivo iz političkih, historijskih i vherskih razloga. Zbog toga jednostavno ne možemo glavu zabiti u pijesak. Situacija iz 1952. godine, kada smo se uzdržali od glasanja o problemu na Korejskom poluotoku, neće se ponoviti - to vam garantujem", rekao je Lavrov.

Dodao je kako, međutim, kada je riječ o glasanju, "ne možemo unaprijed zauzeti konačni stav. Sve će zavisti od paketa koji će biti podnesen na glasanje u VS. Ako je taj paket prihvatljiv i Prištini i Beogradu, zašto bismo se mi bunili? Međutim, ako bude pokušaja da se Srbima nametne nešto što njima nije prihvatljivo, to će i za nas biti neprihvatljivo."

Šef ruske diplomatije osvrnuo se i na često ponavljani stav nekih zapadnih prijestolnica da je Kosovo "jedinstven slučaj" i da njegova nezavisnost ne bi predstavljala presedan za rješavanje drugih sličnih problema u svijetu.

"Svima je jasno da bi nezavisnost predstavljala presedan", rekao je Lavrov.

Posljednjih sedmica dosta se špekulira da bi Rusija, umjesto ulaganja veta na novu rezoluciju Vijeća sigurnosti o Kosovu, mogla tokom glasanja u tom tijelu o prijedlogu Marttija Ahtisaarija biti uzdržana.

Dio zapadnih posmatrača špekulira da bi Rusija pristala na nezavisnost Kosova ako bi se isti recept primijenio i na neke oblasti na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza - naprimjer na gruzijske pokrajine Abhaziju i Južnu Osetiju, ili na oblast Pridnjestrovljae u Moldaviji, javlja BBC.

Svi ti regioni bliski su Rusiji, i žele da se izdvoje iz država u čijem su sada sastavu.

Sergej Lavrov, međutim, ne povezuje budućnost tih spornih oblasti sa situacijom oko Kosova:

"Kada je riječ o projektovanju te situacije na Abhaziju, Južnu Osetiju, Pridnjestrovlje - ponavljam, takva veza ne postoji. Mi ne sjedimo i ne trljamo ruke, misleći 'gledajte, Kosovo će se sada odvojiti od Srbije, pa ćemo se mi na sličan način ponijeti u vezi s nepriznatim republikama'. Mi uopće ne razmišljamo na taj način, jer bi to bio pogrešan stav", rekao je Lavrov.