Svijet
0

Lavrov optužio SAD za narušavanje sporazuma o kontroli nuklearnog oružja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov smatra da je ruski napad na Sjedinjene Države "apsolutno nezamisliv", ali je u intervjuu objavljenom u utorak optužio Washington za opasno narušavanje režima kontrole nuklearnog oružja uspostavljenog po okončanju hladnog rata.

Lavrov je ismijao nedavne komentare Washingtona koji su se pojavili nakon što je Rusija obnovila vojno savezništvo u Južnoj Americi iz sovjetskih vremena, s planiranim venecuelansko-ruskim vojnim vježbama ovog ljeta.

"Rusija i Venecuela nemaju nikakvih planova napasti bilo koga i one sarađuju na osnovu međunarodnog prava. Takvi izvještaji nude apsolutno nezamislive hipotetičke scenarije", izjavio je Lavrov novinama Rosiskaja Gazeta uoči razgovora s venecuelanskim ministrom vanjskih poslova Nicolasom Madurom u utorak u Moskvi, prenosi DPA.

Međunarodna sigurnost ne može se temeljigti na garancijama prijateljskih namjera, kazao je Lavrov, u aluziji na tvrdnje Washingtona kako sistem raketne zaštite koji planira razmjestiti u istočnoj Evropi nije usmjeren porotiv Rusije.

"U američkom vodstvu i među čelnicima nekoliko drugih zemalja koje su potpuno na liniji Washingtona prevladava geoplitička ideologija da se učini sve što je u njihovoj moći kako bi se suzbila Rusija", izjavio je Lavrov.

Ministar je optužio Sjedinjene Države jer nisu pokušale naći zamjenu za sporazum START, ključni sporazum kontrole naoružanja iz hladnog rata koji ističe iduće godine.

Prošle se godine Rusija povukla iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) u jeku neslaganja sa SAD-om, povećavajući strahovanja da taj potez označava početak narušavanja mreže sporazuma koji uspostavljaju provjeru nuklearnog arsenala svake zemlje po okončanju hladnog rata.

"Mislim da bi to bio najopasniji put", izjavio je Lavrov, ponavljajući svoje obavezivanje na novi krug takozvanih "2+2" razgovora između ruskih i američkih ministara odbrane i vanjskih poslova.

Ruski mornarički bataljon je na putu ka Venecueli gdje će održati vojne vježbe u vodama u kojima patrolira američka mornarica.

U septembru su dva ruska bombardera s nuklearnim kapacitetima izvela vježbu nadlijetanja Kariba u demonstraciji sile koja je izgleda dodatno zategnula ionako zategnute rusko-američke odnose zbog ruskog rata s američkom saveznicom Gruzijom prošlog mjeseca.