Svijet
2

Lavrov: Neće biti "hladnog rata"

SRNA
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je malo vjerovatno da će početi novi "hladni rat", jer za tako nešto nema preduslova.

"Naravno, veoma je teško porediti ove dvije situacije, prije 50 godina i danas, jer su one potpuno suprotne. Ne vidim nikakav preduslov da novo izdanje hladnog rata postane realnost", rekao je Lavrov studentima moskovskog Državnog instituta za međunarodne odnose.

U kontrastu sa periodom ideoloških razlika, Rusija i SAD sada imaju zajedničke principe koje dvije zemlje dijele kao dio Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi i UN, podsjetio je Lavrov.

"Oni predviđaju demokratski razvoj društava", rekao je Lavrov, prenio je TASS. Lavrov je dodao da je novo izdanje koncepta ruske spoljne politike u nacrtu i uzeće u obzir aktuelni razvoj situacije.

"Uvjeren sam da nećemo promijeniti ključne trendove spoljne politike, koje je predsjednik iznio 2000. godine, uključujući multivektorsku politiku i otvorenost za saradnju", rekao je Lavrov.

On je naglasio da zapadni partneri često krše svoje obaveze u domenu bezbjednosti, te je, prema tome, povratak na formalne odnose sa SAD, EU i NATO sada nemoguć.

"Političke obaveze u domenu evropske bezbjednosti teško su prekršene i dalje se krše, a naši prijedlozi da se te obaveze iz političkih deklaracija prevedu u kategoriju zakonski obavezujućih akata glatko su odbijeni", rekao je Lavrov.

On je dodao da su prijedlozi Rusije naišli na "sebičnost političkih elita velikog broja zemalja koje pokušavaju da dobiju geostratešku prednost nauštrb drugih zemalja, flagrantno kršeći svečane izjave usvojene devedesetih godina 20. vijeka, na različitim nivoima i formatima".

Lavrov je rekao da je bezbjednost nedjeljiva i da nijedna zemlja neće jačati svoju bezbjednost nauštrb drugih.