Svijet
1

Lavrov: Naša predstavnica je pokradena na Eurosongu, nismo nimalo sretni

Klix.ba
Sergej Lavrov (Foto: AFP)
Sergej Lavrov (Foto: AFP)
Skandal u vezi sa bodovima na Eurosongu poprima sve veće razmjere. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavorov sastao se sa šefom diplomatije Azerbejdžana Elmarom Mammadyarovim kako bi ispitao zbog čega bivša sovjetska republika nije dala nijedan bod ruskoj predstavnici Dini Garipovoj i njenoj pjesmi "What if".

Vlasti u Azerbejdžanu priznale su da su građani i stručni žiri glasali za Rusiju te da je Rusija, na osnovu SMS poruka i glasova stručnog žirija, od Azerbejdžana trebala dobiti deset bodova. Međutim, to se nije dogodilo. U programu uživo susjedima nisu dali nijedan bod.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev naredio je istragu o tome, a u slučaj se uključio i Sergej Lavrov.

"Gdje su nestali glasovi i kako su nestali, ovo je pitanje za našu državnu televiziju", kazao je Mammadyarov, ministar vanjskih poslova Azerbejdžana.

"Ne možemo biti sretni kad neko doslovno pokrade našu predstavnicu za deset bodova", ljutito je istakao Lavorov.

Na sastanku dvojice ministara je navedeno da se prvo državna televizija Azerbejdžana mora izjasniti o tom pitanju i priznati šta se desilo.

Podsjetimo, na ovogodišnjem Eurosongu, koji se održavao u Malmeu, pobijedila je danska predstavnica Emmelie de Forest sa pjesmom "Only Teardrops", drugo mejsto pripalo je Azerbejdžanu, odnosno njihovom predstavniku Faridu Mammadovu, a treće Ukrajini.

Rusija je završila na petom mjestu, 17 poena iza četvrtoplasirane Norveške, tako da 10 poena od Azerbejdžana ne bi ništa izmijenilo, no vlasti i u jednoj i u drugoj zemlji žele provesti istragu i utvrditi šta se zaista dogodilo.