Svijet
0

Lavrov: Nametanje rješenja za Kosovo apsolutno neprihvatljivo

FENA
Sergej Lavrov; Foto: AFP
Sergej Lavrov; Foto: AFP
Nametanje rješenja za Kosovo je "apsolutno neprihvatljivo" te je stajalište Moskve da pregovore o statusu Kosova treba nastaviti, izjavio je u četvrtak u Beogradu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Rusija podržava stajališta Srbije da na Kosovu mora biti potpuno primijenjena postojeća Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu iz 1999. godine, kao i da ne smije biti nametanja rješenja za Kosovo, kazao je Lavrov.

"Vrlo smo zainteresirani za situaciju u Srbiji i na Balkanu uopće, jer ta stabilnost može biti potpuno narušena bilo kakvim pokušajima nametanja rješenja, recimo, u vezi s jednostranim priznavanjem neovisnosti Kosova", kazao je Lavrov novinarima nakon susreta s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. On je dodao da je Rusija pokrenula inicijativu da se u Beograd i na Kosovo pošalje misija UN-a kako bi se uvjerila u to da postojeća Rezolucija 1244 nije ispunjena te kako bi se o tome poslije otvorila rasprava u Vijeću sigurnosti.

Predsjednik Srbije Boris Tadić istaknuo je na konferenciji za novinare, na kojoj nije bilo dopušteno postavljanje pitanja, da Srbija ima "jedinstvenu politiku prema rješavanju statusa Kosova", kao i da misija UN-a koja će posjetiti Beograd i Kosovo treba obići srpske enklave na Kosovu "da vidi kako danas živi srpski narod na Kosovu i u kojoj su mjeri ugrožene srpske kulturne i religijske institucije".

Ruski ministar Lavrov će se tijekom poslijepodneva u Beogradu sastati još i s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Draškovićem i srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom.