Svijet
0

Lavrov: Izvještaj SAD-a bit će važan u odlučivanju o sankcijama Iranu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki obavještajni izvještaj koji navodi da Iran nema aktivan program nuklearnog naoružanja bit će činilac u odlučivanju treba li uvesti nove sankcije Teheranu, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Procijenit ćemo situaciju s predlozima za novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a na osnovu nekoliko činilaca, uključujujći i američku objavu podataka koji pokazuju da Iran nema vojni nuklearni program", izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare, javio je Reuters.

U procjeni američke nacionalne obavještajne službe, objavljenoj u ponedjeljak, navodi se da je Teheran vodio program nuklearnog naoružanja, ali ga je prekinuo 2003., suprotno američkim tvrdnjama da još nastoji stvoriti nuklearnu bombu.

Lavrov je, govoreći nakon susreta sa svojim armenskim kolegom, izjavio kako američki izvještaj "potvrđuje zaključak koji mi imamo, a taj je da Iran nema program nuklearnog naoružanja".

On je također izjavio da ruska obavještajna služba nema nikakvog dokaza da je Iran imao program nuklearnog naoružanja prije 2003.

Rusija je ohrabrena iranskom saradnjom s nadzornim tijelom UN-a - Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), kazao je Lavrov.

Rusija je zatražila od Teherana da raščisti preostala sporna pitanja o svome nuklearnom programu i obrati pažnju na zahtjev UN-a da prekine svoj program obogaćivanja urana.