Svijet
0

Lavrov hvali odnos Turske prema NATO-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Članstvo Turske u NATO-u ne utiče na rusko-turske odnose, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru s turskim kolegom Alijem Babacanom.

To što je Rusija priznala Južnu Osetiju i Abhaziju, a Turska Kosovo, nema "nikakvog uticaja na bilateralnu i regionalnu saradnju Rusije i Turske", ocijenio je Lavrov i dodao da razmimoilaženja ne dovode do "histerije ili prijetnji", već ih obje zemlje prihvataju kao činjenice, prenio je Itar-Tass.

Ni članstvo Turske u NATO-u ne predstavlja nikakvu prepreku u bilateralnim odnosima Moskve i Ankare, istakao je Lavrov, podsjećajući da Turska nikada nije pokušala koristiti svoje članstvo u Alijansi da bi nanijela štetu temeljnim principima dijaloga dviju zemalja.

"Turska poštuje svoje obaveze proistekle iz članstava u Alijansi, ali ne zaboravlja međunarodne zakone i obaveze prema UN-u, OSCE-u i međunarodbnim sporazumima koji se tiču Crnog mora. Turska nikad ne stavlja svoje obaveze prema NATO-u iznad drugih međunarodnih obaveza", zaključio je Lavrov.

Trgovina Rusije i Truske jača, kazao je šef ruske diplomatije, dodajući da su ostvarene rekordne vrijednosti usprkos nekim problemima.

U tom kontekstu Lavrov je naveo da neke zemlje u pregovorima nisu ispoštovale ruske zakone, pa je zato savezna carinska služba morala pooštriti kontrolu uvoza.

On je istaknuo da to nije bila mjera protiv Turske, jer Rusija želi ojačati trgovinu s njom, i da mjera uopće nije diskriminatorska.