Sirija ima bojni otrov
0

Lavrov: Hemijski arsenal pod kontrolom

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da sirijske vlasti drže pod kontrolom hemijski arsenal i usprotivio se smjeni predsjednika Bashara al Asada sa vlasti.

"Imamo pouzdane informacije da sirijske vlasti za sada kontrolišu situaciju. Ako pobunjenici dođu do hemijskog oružja, postaće velika prijetnja. Ali za sada nema razloga za ozbiljnu zabrinutost", rekao je Lavrov tokom sigurnosne konferencije u Minhenu.

Sirija nije potpisnica Konvencije o hemijskom oružju, a vjeruje se da posjeduje bojni otrov iperit i nervni agens sarin.

Prema podacima američke CIA-e, Sirija godinama posjeduje hemijski program, a u stanju je da to oružje upotrijebi uz pomoć aviona, balističkih projektila i artiljerije.

Lavrov je ponovio da se Rusija protivi bilo kakvoj stranoj intervenciji u Siriji i uklanjanju predsjednika Asada sa čela države, prenosi agencija RIA novosti.

"Upornost onih koji kažu da je prvi prioritet uklanjanje Asada predstavlja glavni razlog za nastavak tragedije u Siriji", rekao je Lavrov, koji će se tokom dana na marginama konferencije sastati sa potpredsjednikom SAD Josephom Bidenom.