U posjeti Portugalu
0

Lavrov govorio o sigurnosti u Evropi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u utorak u Lisabonu da se ne stvaraju "vještačke prepreke" ideji ruskog predsjednika Medvedeva o paktu za sigurnost u Evropi.

"Ne treba stvarati vještačke prepreke, jer je jasno da je pitanje sigurnosti u euroatlantskom prostoru i za sve države prisutne u tom prostoru zajednički problem", rekao je Lavrov na konferenciji za štampu održanoj s portugalskim kolegom Luisom Amadom.

"Ovo pitanje treba da razmotre organizacije i šefovi vlada svih zemalja integrisanih u tom prostoru", dodao je on.

Predsjednik Medvedev predložio je "pakt panevropske sigurnosti" u junu u Berlinu. Ova inicijativa protumačena je kao pokušaj slabljenje NATO-a.

Ministri vanjskih poslova Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE), među kojima i američka državna tajnica Condoleezza Rice, razmatrat će ovaj prijedlog 4. i 5. decembra u Helsinkiju.

"Nadam se da će ministri razmotriti smjernice i ciljeve koje treba slijediti da bi se pripremio budući sporazum čiji će glavni cilj biti poštivanje principa sigurnosti jednakih za sve", rekao je Lavrov, ocjenjujući da ruska inicijativa ima "dobre šanse da se ostvari".

Šef ruske diplomatije ponovo je pozvao Amerikance da odustanu od postavljanja proturaketnog štita u istočnoj Evropi.