Svijet
1

Lavrov: Dokazi o hemijskom oružju SAD-a su nepouzdani

Anadolija
Sergey Lavrov
Sergey Lavrov
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergey Lavrov izjavio je da dokazi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji koje su iznijeli SAD nisu pouzdani

Inače, američka vlada je saopćila da će pružiti pomoć u slanju oružju sirijskim pobunjenicima naglasivši da postoje konkretni dokazi da je vojska predsjednika Bashara al-Assada koristila hemijsko oružje u ratu u Siriji.

Međutim, Lavrov je istakao da ne postoje nikakve garancije da dokazi zadovoljavaju uslove koje je propisala Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja.

Podsjetio je da navedena organizacija jasno naglašava da uzorci krvi, urina i odjeće mogu da se uzmu kao pouzdani dokazi samo ako ih njeni stručnjaci nadgledaju od trenutka kada su uzeti radi donošenja u laboratoriju.

Lavrov je istakao da sirijski režim ne bi koristio hemijsko oružje s obzirom na prednost koju ima nad pobunjenicima u toj zemlji.

Podsjećamo, vlada Rusije je blokirala predložene sankcije UN-a prema Assadovoj vladi, a prošlog mjeseca je priznala da je ugovorila snabdjevanje Sirije raketama tipa S-300.

Inače, Bijela kuća je saopćila da je američki predsjednik Barack Obama odlučio poslat direktnu vojnu pomoć sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv vojske Bashara al-Assada. Prema pisanju američkih medija, Obama je takvu odluku donio nakon što je list "New York Times" objavio vijest da u američkim diplomatskim krugovima cirkuliše dokument koji dokazuje da je Assadov režim koristio hemijsko oružje u Siriji.

Inače, Obama je u aprilu izjavio da u Siriji nijedna strana ne smije koristiti hemijsko oružje u međusobnim sukobima, naglasivši da bi to bilo "prelazak crvene linije".

Prema pisanju američkih medija, jedan dio dokaza o korištenju hemijskog oružja u Siriji je prikupila CIA, koja je došla do uzoraka urina dvojice pobunjenika; jednog koji je ubijen i drugog koji je povrijeđen u sukobima sa sirijskom vojskom.

Rezultati analize su, navodno, pokazali da su obojica bili izloženi utjecaju sarina, na osnovu čega je zaključeno da je taj bojni otrov koristila vojska Bashara al-Assada.

Također, prema određenim podacima, postoje dokazi da je do sada u ratu u Siriji od hemijskog oružja stradalo između 100 i 150 osoba.