Svijet
21

Latvijci na ledu prikazali svastiku i razbjesnili Ruse

Klix.ba
Ruske fanove hokeja i antinacističke grupe razbjesnio je potez plesača latvijskog hokejaškog kluba koji su na ledu prikazali simbol svastike, malo prije početka utakmice sa gostima iz Rusije. Kontinentalna hokejaška liga (KHL) prikazivanje svastike ne smatra problemom.

Ideja predstave na ledu, pred utakmicu između ruskog HC Yugra i latvijskog Dinamo Riga, bila je da obilježi 95. godišnjicu Republike Latvije. Dio predstave uključivao je plesače koji su na ledu, pomoću latvijskih zastava, formirali niz nacionalnih i narodnih simbola.

Jedna od formacija bila je i ogromna svastika, koju su fanovi ruskog kluba, a kasnije i veliki broj Rusa shvatili kao uvredu i provokaciju.

Performans koje su izvele dvije plesne grupe latvijskih oružanih snaga postao je predmet javnih kontraverzi, a oglasile su se brojne organizacije za borbu protiv nacizma.

Latvijci tvrde kako su iznenađeni i razočarani reakcijama, budući da su samo prikazali antički narodni simbol.

Očito je da je ovaj antički simbol zauvijek ukaljan povezivanjem sa nacističkom Njemačkom, a bilo kakav pokušaj prikazivanja njegove ideologije i simbolizma shvata se kao uvreda milionima žrtava Drugog svjetskog rata.

Uprkos burnim reakcijama i pritisku, KHL tvrdi kako nema osnova da performans proglasi prikazivanjem nacističke svastike. Nakon istrage su utvrdili kako kontroverzni simbol predstavlja antički latvijski simbol sunca, poznat kao “Saules zime”, te da nema ništa sa nacističkom ideologijom.

"Zapravo, simbol znači blagoslov i sreću. Latvijski klub bi se vjerovatno trebao suzdržati od korištenja simbola koji bi se mogli pogrešno protumačiti na međunarodnim događajima", saopćili su iz KHL-a,

Sam klub Dinamo Riga izrazio je žaljenje zbog vrijeđanja osjećaja fanova.