Uhapšene četiri osobe
25

Latvija: Policija spriječila sukob poštovalaca fašista i antifašista

SRNA
Riga danas (Foto: AFP)
Riga danas (Foto: AFP)
Policija je u centru Rige spriječila sukob učesnika marša poštovalaca SS divizija i antifašista.

Latvijci, poštovaoci palih pripadnika SS divizija, su, povodom dana sjećanja na latvijske veterane Drugog svjetskog rata, održali protestnu šetnju od katedrale do centra Rige.

Oni su položili cvijeće kod obližnjeg Spomenika slobode, gdje su se sreli sa grupom antifašista, koji su se okupili, protestujući zbog skupa poštovalaca Hitlerovih sljedbenika.

Antifašisti su puštali sirene za uzbunu na opasnost od bombardovanja i sovjetske vojne pjesme. Oni su nosili transparente na kojim su ispisani zločini, koje su nacisti počinili na teritoriji okupirane Latviije tokom Drugog svjetskog rata.

Učesnici marša, među kojima je bilo nacionalističkih poslanika, napali su antifašiste i pokušali da unište plakate, poslije čega se umiješala policija i privela četiri osobe. Policija je otjerala demonstrante i pozvala dodatnu grupu specijalaca da opkoli demonstrante i natjera ih da isključe zvučnike.

Mnogi Latvijci smatraju da je 16. mart (Dan legionara) prilika za komemoraciju ratnim veteranima, dok Rusi, koji su manjina u Latviji, smatraju da je to pokušaj veličanja fašizma i zataškivanja "crnog poglavlja" latvijske istorije.