Vladimir Putin
0

"Lansiranje svemirskih letjelica iz novog centra 2018."

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski premijer Vladimir Putin saopćio je prilikom obilježavanja početka gradnje novog kozmodroma na Dalekom istoku da će Rusija iz tog centra lansirati svemirsku letjelicu s ljudskom posadom 2018. godine.

Otvorivši u subotu početak izgradnje novog centra za lansiranje svemirskih letjelica u bivšoj bazi raketne odbrane Vostočni, Putin je naglasio stratešku potrebu da Moskva ima "neovisan pristup svemiru", prenijela je agencija Associated Press.

Rusija trenutno koristi centar za lansiranje Bajkonur u Kazahstanu, izgrađen u vrijeme Sovjetskog saveza, za sve svemirske misije i druga komercijalna lansiranja, kao i jedan manji centar na sjeveru države, odakle se lansiraju vojni sateliti.

Iako je Bajkonur smješten u "prijateljskoj zemlji", i dalje je u vlasništvu druge države, rekao je Putin.

Baza Vostočni se nalazi kod grada Uglegorska, 5.800 kilometara istočno od Moskve i nekoliko stotina kilometara od Kine.

Ruski premijer je za državni medij izjavio da će se iz centra Vostočni lansirati sve svemirske letjelice s ljudskom posadom, počevši od 2018. godine, a lansiranje prve letjelice bez posade iz novog centra očekuje se 2015. godine.

Putin je izgradnju novog centra opisao kao "jedan od najvećih i najambicioznijih projekata moderne Rusije", koji "daje mogućnost tisućama mladih profesionalaca da iskoriste svoj talent".

Prema riječima zamjenika premijera Sergeja Ivanova, prva faza konstrukcije će koštati više od 24 milijarde rubalja (779 milijuna dolara), prenijele su ruske novinske agencije.

Moskva je centar Bajkonur zakupila do 2050. godine, a od sklapanja ugovora 2004. godine Kazahstanu je platila oko 115 milijuna dolara.

Vezani članci