Svijet
0

Lansiranje iranskoga satelita nije u vojne svrhe

FENA
Foto: AFPTV/Press TV
Foto: AFPTV/Press TV
Iran je objavio u srijedu da lansiranje njegovog prvog satelita u orbitu nema "vojnu svrhu", nakon što je međunarodna zajednica izrazila zabrinutost.

Lansiranje satelita je "naučno i tehničko dostignuće i nema vojnu svrhu", kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Hassan Ghashghavi na sedmičnom brifingu u Teheranu.

Iran je objavio u utorak da je lansirao u orbitu u ponedjeljak navečer svoj prvi satelit pomoću rakete Safir-2. Ovaj satelit nazvan "Omid" (nada) sto posto je iranske proizvodnje, smatra Teheran.

"To je prvi satelit lansiran u historiji naše nacije i on je lansiran s rakete Safir-2", precizira iranska agencija Fars.

Zapadne sile nisu skrivale zabrinutost balističkim kapacitetima Irana nakon lansiranja satelita. One su ranije kritikovale vasionski program Irana, plašeći se da on ne posluži prije svega za razvoj kapaciteta balističkih udara.

SAD će upotrijebiti sve elemente nacionalne moći da se suprotstavi različitim izazovima koje nameće Iran, reagirao je glasnogovornik Bijele kuće.