Nova pravila EU
0

Lakše kretanje u zračnim lukama hendikepiranim osobama

FENA
Evropska komisija u četvrtak je najavila da za dva dana stupaju na snagu nova pravila koja će invalidima i osobama s ograničenom mogućnošću kretanja osigurati jednak tretman kao i svim građanima u svim zračnim lukama u Evropskoj uniji.

Komisija smatra da se primjenom tih mjera daje učinkovit odgovor na problem sve starijeg stanovništva u EU-u. Oko trećine stanovnika EU-a ima smanjenu mogućnost kretanja, među kojima su invalidi i starije osobe, a ostalo su osobe koje ne mogu dugo hodati, što je često potrebno na modernim evropskim aerodromima, javila je Hina.

"Ovim mjerama okončava se diskriminacija i pomaže invalidnim i starijim osobama na njihovim putovanjima. Nova prava predstavljaju veliki korak naprijed u naporima na stvaranju Evrope za sve građane", izjavio je povjerenik za promet Antonio Tajani.

Od subote će sve evropske zračne luke morati osigurati niz specifičnih usluga za osobe sa smanjenom pokretljivošću od trenutka kada uđu u aerodrom do ulaska u zrakoplov.

Zrakoplovni prijevoznici morat će pak osigurati besplatan prijevoz invalidskih kolica ili pasa vodiča za slijepce. Sve osobe koje imaju problema s kretanjem trebat će prije putovanja, a najkasnije 48 sati prije leta, najaviti koje su im usluge potrebne, a zračne luke će im to morati osigurati.

Komisija je najavila da će strogo nadzirati u kojoj mjeri zemlje članice ispunjavaju svoje obveze te da će izraditi sustav kažnjavanja onih zemalja koje neće poštovati nova pravila.