Svijet
0

Lajčak se sastao s predsjednikom Tadićem u Beogradu

FENA
Srbija je u potpunosti opredijeljena poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, rekli su srbijanski zvaničnici visokom predstavniku predstavniku Miroslavu Lajčaku tokom njegove dvodnevne posjete Beogradu, saopćeno je danas iz OHR-a.

U razgovorima s predsjednikom Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, Lajčak je stavio akcent na napredak koji su bh. lideri postigli u približavanju BiH Evropskoj uniji. Tema razgovora su bili i odnosi Srbije s Bosnom i Hercegovinom u okviru Daytonskog mirovnog sporazuma i njegovog dosljednog provođenja.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je naglasio da je jedan od najvažnijih zadataka njegovog mandata osiguravanje funkcioniranja i integriteta svih institucija u BiH. To je također obaveza svih potpisnika Daytonskog mirovnog sporazuma te zemalja koje garantiraju njegovo provođenje.

„Budućnost zemalja zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. Dalji napredak BiH prema tom cilju uglavnom ovisi o provođenju Mostarske deklaracije i Akcionog plana o reformi policije. Politički lideri trebaju iskoristiti trenutnu povoljnu klimu za evropske integracije“, rekao je Lajčak.

Na sastancima je još jednom izražena puna opredijeljenost Srbije ka poštivanju Daytonskog sporazuma, koji odražava ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana u Bosni i Hercegovini.

Srbijanski zvaničnici su visokom predstavniku/specijalnom predstavniku EU ponovili stav da Srbija nedvosmisleno podržava teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine i njeno ustavno uređenje te da bilo koje izmjene ustava trebaju biti rezultat konsenzusa sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju OHR-a.