Svijet
0

Lajčak danas u Briselu

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak obratit će se danas u Briselu Političkom i sigurnosnom komitetu EU, koji predstavlja ključno tijelo koje donosi odluke u EU. Lajčak će govoriti o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i evidentnom nedostatku napretka prema EU koji su tokom protekle godine pokazali lideri u BiH.

Kako je najavio, Lajčak će govoriti o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i evidentnom nedostatku napretka prema EU koji su tokom protekle godine pokazali lideri u BiH.

Lajčak je o trenutnoj situaciji u BiH i policijskoj reformi razgovarao sinoć u Briselu s visokim predstavnikom EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom.

Nakon sastanka je istaknuto da stranački lideri u BiH moraju naći kompromis o policijskoj reformi i tako ukloniti posljednju prepreku koja BiH sprječava da parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Solana je iskazao punu podršku EU radu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU i njegovim nastojanjima da se postigne dogovor o reformi policije te je pozvao stranačke lidere da se konstruktivno angažiraju na ovoj inicijativi.

On je također istaknuo da bh. političari moraju prihvatiti činjenicu da većina bh. građana želi integraciju u EU te da je njihova odgovornost da im to i omoguće.

Lajčak je informirao Solanu da su bez obzira na provobitno odbijanje političke stranke pristale dati pisane komentare o kompromisnom protokolu o reformi policije te da će sutra u Sarajevu biti obavljeni tehnički razgovori visokih stranačkih eksperata o reformi policije.

On je naglasio da je rok za postizanje dogovora o policijskoj reformi i dalje kraj septembra, te upozorio da će ovaj dogovor biti nemoguće postići na vrijeme, ukoliko politički lideri ne pokažu odgovornost i spremnost na kompromis.