Svijet
0

Lagarde žali zbog svojih izjava o Grčkoj koje su ispale uvredljive

FENA
Christine Lagarde (Foto: Arhiv/AFP)
Christine Lagarde (Foto: Arhiv/AFP)
Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, koja je u subotu za britanski Guardian izjavila kako je sudbina Grka zabrinjava manje od sudbine afričke djece, izrazila je žaljenje zbog polemike koju je njezina izjava izazvala. Lagarde je pred Upravnim vijećem MMF-a rekla kako "žali zbog svojih izjava koje su pogrešno shvaćene i koje su ispale uvredljive", te je pozvala bogate Grke da pomognu svojim sugrađanima u izlasku iz krize na način da plate sve svoje poreze, saopćio je u četvrtak u Washingtonu glasnogovornik organizacije Gerry Rice.

Rice je istaknuo kako direktorica MMF-a duboko poštuje Grčku i njezin narod, kao i žrtve što ih brojni Grci moraju podnositi da bi prevladali ekonomsku krizu u zemlji. "MMF već nekoliko godina ulaže velike napore kako bi podupro Grčku", kazala je Lagarde, a prenio glasnogovornik organizacije.

Komentari na izjave Christine Lagarde, objavljene na Facebooku, uslijedili su dan nakon što je direktorica MMF-a za britanski Guardian (izdanje od subote) rekla kako smatra da je "djeci u Africi pomoć potrebnija nego Grcima" te da mnogi u toj državi "neprestano pokušavaju izbjeći plaćanje poreza".

Njezine riječi popratilo je više od 8300 komentara na ovoj društvenoj mreži, od čega je više hiljada napisano na grčkom jeziku.

"Važan dio ovih napora sastoji se u tome da svatko ponese svoj dio tereta, osobito najprivilegiraniji" a to se treba realizirati na način da "plate porezne obveze", smatra Lagarde, prenosi poslovni.hr.

Mogućnost da Grčka napusti 17-članu euro zonu povećana je nakon što su stranke koje se protive uvjetima međunarodnog zaduživanja dobile najviše glasova na izborima održanim 6. maja. Novi izbori održat će se 17. juna.