Istražitelj tvrdi
0

Lady Di ubijena jer je željela razotkriti trgovce oružjem

Sarajevo-x.com
Princeza Diana
Princeza Diana
Mnogi i danas ne vjeruju da je saobraćajna nesreća u kojoj je prije 13 godina poginula princeza Diana bila slučajna. Još uvijek postoji niz neodgovorenih pitanja oko te tragedije, a mnogi tvrde kako je princeza zapravo ubijena.

Posljednja od velikog broja teorija zavjere, o kojoj se u posljednje vrijeme sve više priča u britanskim političkim krugovima, ali i u medijima, je ta da je princeza Diana ubijena jer je željela otkriti ljude koji su povezani sa trgovinom oružjem u Britaniji.

Istražitelj Michael Mansfield koji tvrdi da posjeduje dnevnik preminule Lady Di istakao je kako se iz samog dnevnika može otkriti motiv ubistva.

Navodno, princeza je u svojoj kampanji protiv nagaznih mina željela objaviti i detalje iz svog dnevnika.

"Diana je bila u Angoli i pripremala se da ode u Kambodžu. Veliki broj mina proizveden je u Britaniji, a ona je tvrdila da u dnevniku ima podatake kojima može razotktriti ljude koji su bili umiješani u trgovinu oržujem, odnosno minama", kazao je Mansfield kojeg je angažirao Mohamed Fayed, otac Dianinog momka Dodija.

Mansfield vjeruje kako je kampanja koju je princeza Diana planirala, i koja je privukla veliku medijsku pažju, itekako povezana sa saobraćajnom nesrećom.

Navodno, da je kampanja bila uspješna trgovina oružjem bi prolazila kroz tešku krizu, a istražitelj tvrdi i to kako je postojala i kutija s papirima koji bi služili kao dokazni materijal, ali je kutija nestala.

"Diana je u intervjuima napadala kraljevsku porodicu, ali ono što je mnogo više nerviralo vlasti je činjenica da je neprestano pričala o kampanji protiv trgovine minama", kazao je Mansfield za jedne španske novine.

Princeza Diana i njen dečko Dodi al Fayed preminuli su saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. godine.

Naime, oni su nakon večere u hotelu Ritz Dianinim mercedesom krenuli u noćni izlazak. Automobil je velikom brzinom uletio u tunel i udario u zid tako da su na mjestu događaja preminuli Dodi i vozač, a princeza od Walesa je preminula četiri sata kasnije u bolnici.

Za nesreću su okrivljeni fotoreporteri koji su ih neprestano pratili, zatim je objavljeno kako je vozač bio pijan, sumnjalo se i na britansku obavještajnu službu, te su u posljednjih 13 godina skovane mnogobrojne teorije zavjere.

Dodijev otac i dalje zahtijeva istragu jer je od trenutka kada je saznao za smrt sina, pa sve do danas uvjeren kako nije riječ o slučajnoj nesreći.