Svijet
80

Laburist i musliman Sadiq Khan vodi u utrci za gradonačelnika Londona

Anadolija
U utrci za gradonačelnika Londona vodi laburist Sadiq Khan, dok je škotska nacionalistička stranka SNP odnijela pobjedu za regionalni škotski parlament, u kojem je ipak izgubila apsolutnu većinu, pokazali su privremeni rezultati u petak.

Stanovnici Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske u četvrtak su izašli na lokalne izbore. U Londonu, ako se trend potvrdi i u nastavku prebrojavanja glasova, Khan (45) bi mogao postati prvi muslimanski gradonačelnik jednog velikog zapadnog grada.

Nakon oko trećine prebrojanih glasova, on vodi ispred svog glavnog protivnika, konzervativca i sina milijardera Zaca Goldsmitha (41), stoji na službenoj stranici londonske gradske uprave posvećenoj izborima, londonelects.org.uk, koja još nije objavila konkretne brojke. Konačni rezultati očekuju se krajem dana.

U slučaju pobjede, Sadiq Khan naslijedit će konzervativca Borisa Johnsona. U Škotskoj, SNP je dobio 63 mjesta od 129, što je manje od 69 koliki mu je bio rezultat 2011. Nekoliko sati prije konačnih rezultata, Nicola Sturgeon, čelnica SNP-a, proglasila je "povijesnu pobjedu" jer je SNP treći put razredom odnio pobjedu u Škotskoj.

Međutim, stranka neće moći sama formirati vladu i morat će računati na podršku manjih stranaka poput Zelenih kako bi se suprotstavili konzervativcima koji su dobili više mjesta nego na prošlim izborima.

U Škotskoj su laburisti potisnuti na treće mjesto. U drugim dijelovima zemlje rezultati nisu tako loši za laburiste kao što su predviđale ankete. U Walesu Laburistička stranka dobila je 29 mjesta od 60, dok je na prošlim izborima dobila 30. Desničarski UKIP ušao je u regionalni parlament, sa 7 mjesta u velškom parlamentu. U 81 od 124 općine za koje su rezultati objavljeni, laburisti su zadržali vlast u 42, a izgubili jednu.

Rezultate izbora pomno prati jedna frakcija laburista koja samo vreba priliku da pronađe greške Jeremyju Corbynu jer još uvijek nije preboljela njegov izbor u septembru a smatra da je on nesposoban odvesti laburiste do pobjede na izborima 2020. "Širom Engelske bila su predviđanja da ćemo izgubiti vijeća", rekao je Corbyn u Sheffieldu. "Nismo izgubili ... držimo se i imamo veliku podršku na nekim mjestima, jer naša stranka bori se protiv groteskne razine nejednakosti u Britaniji". "Moramo puno raditi u Škotskoj, ali se 'dobro držimo' u Engelskoj", dodao je.