Svijet
137

LA Times: Saudijac nije uhapšen, novinarka NY Posta je islamofobična blogerka

Klix.ba
Državljanin Saudijske Arabije nije osumnjičen za teroristički napad u Bostonu, niti je uhapšen. Predsjednik SAD-a Barack Obama istakao je da još uvijek nije poznato ko je odgovoran za tragediju u kojoj je poginulo troje ljudi, a povrijeđeno blizu 170, ali da će krivci biti nađeni i kažnjeni.

New York Post je prvi objavio da je za teroristički napad u Bostonu osumnjičen i uhapšen Saudijac, a novinarka tog lista Pamela Geller događaj je nazvala "bostonskim džihadom".

Muslimani koji žive u SAD-u ponovo su u panici i nadaju se da napadač nije musliman, pogotovo nakon svega što su prošli nakon bombaškog napada u Oklahomi 1995. godine te napada na Svjetski trgovinski centar 2001. godine.

"Strašno je sve ovo što stalno gledamo izvještaje o tragediji i slušamo o pogibiji osmogodišnjeg dječaka u Bostonu, a sama mogućnost da je to neko počinio u ime naše vjere stvara dodatnu brigu i tjeskobu", kazao je za Los Angeles Times Salam Al-Marayati, predsjednik Muslimanskog vijeća Los Angelesa. On je dodao da je islam miroljubiva religija, ali da je Al-Qaida stvarna prijetnja i da terorizam nema religiju. Muslimansko vijeće je također izdalo saopćenje u kojem su naveli da su njihove misli i molitve uz žrtve i njihove porodice.

LA Times navodi da Saudijac, za kojeg je New York Post objavio da je uhapšen i da se sumnjiči za podmetanje bombi, zapravo bio učesnik na maratonu i da je povrijeđen te se nalazi u bolnici.

CBS-ov dopisnik John Miller, bivši šef FBI-jevog odjela za odnose s javnošću, naveo je da je Saudijac bježao s mjesta događaja, kao i svi ostali, te da nije uhapšen, već da sarađuje s policijom i da je kazao kako nije umiješan u eksplozije. LA Times piše da je Geller zapravo islamofobična blogerka koja pokušava se proslaviti napadajući muslimane.