Svijet
0

Kvar na instalacijama nuklearne centrale u Francuskoj

SRNA
U jednom od dva reaktora najstarije francuske nuklearne centrale u Fessenheimu, na sjeveroistoku zemlje, sinoć se dogodio kvar na električnim instalacijama, zbog čega je iz postrojenja izlazio gust dim, prenose danas francuski mediji.

Vatrogasci su saopštili da je došlo do kratkog spoja zbog visokog napona struje u nenuklearnoj zoni postrojenja i dodali da nema opasnosti po okolinu.

Kvar je odmah saniran, ali je gust dim iz reaktora uznemirio lokalno stanovništvo, pošto se sedam dana ranije dogodio kvar na istom reaktoru.

Aktivisti međunarodne organizacije Greenpeace nedavno su ušli u krug te nuklearne centrale na samoj granici s Njemačkom i pozvali upravu centrale i vlasti da otklone prijetnju koju predstavljaju zastarjele nuklearne centrale u Evropi.

Centrala u Fessenheimu je nastarija nuklearna elektrana u Francuskoj. Radi od 1977. godine i ima dva reaktora pojedinačne snage 900 megavati.

Ta nuklearna elektrana je jedina od 19 Francuskih centrala čije je zatvaranje najavio predsjednik Francois Hollande za kraj 2016. godine.