Madrid
0

Kvar na alarmnom sistemu aviona

FENA
Kvar na alarmnom sistemu u kabini aviona doprinio je padu putničkog aviona na madridskom aerodromu prošlog mjeseca kada su poginula 154 putnika, piše danas "El pais".

Pozivajući se na preliminarne rezultate istrage, dnevnik je prenio da je kvar na alarmnom sistemu doprinio da piloti nisu bili na vrijeme upozoreni da se spojleri na krilima nisu propisno otvorili (produžili) dok je MD avion rulao duž piste 20. augusta, mada je avion također imao pregrijan mjerač temperature, prenijela je agencija Reuters.

Podaci koji su bili snimljeni u "crnoj kutiji", koja je izvađena iz srušenog aviona, pokazali su da se avion samo 12 metara digao od zemlje kada je automatski glas u kabini upozorio da je "kritično", prije nego što je rep aviona udario o pistu i avion potom sletio u jarak.

Reuters podsjeća da se avion tipa MD-82 - koga je koristila kompanija "Spaner" - postavio na novi terminal broj četiri madridskog aerodroma u 10,13 sati po lokalnom vremenu i da je trebalo da se pripremi za polijetanje za Las Palmas na Kanarskim otocima. Pilot je kasnije informirao kontrolni toranj da ima "malih problema" pa je avion vraćen u hangar na (vanredni) pregled.

Aviotehničari su pronašli da je pregrijan mjerač temperature i uklonili su osigurač iz strujnog kola i poslije toga se temperatura vratila u normalnu, pa je avion ponovo vraćen na pistu za uzlijetanje.

Vlasnik aviona koji je koristio španski "Spaner" - skandinavska aviokompanija SAS - još se nije oglasila povodom izvještaja o padu aviona, koji se smatra za najveću avionsku nesreću u Španiji u posljednjih 25 godina.

Španski ministar unutrašnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba također je rekao da španska vlada neće komentirati istragu dok istražni komitet ne kompletira sve nalaze.