Optužio vlast za korupciju
1

Kuvajt: Član kraljevske porodice pritvoren zbog tvitanja

FENA
Šeik Mešal al-Malik Al-Sabah
Šeik Mešal al-Malik Al-Sabah
Policija je pustila člana kuvajtske kraljevske porodice Al-Sabah nakon nekoliko dana pritvora, zbog toga što je na Twitteru optužio vlasti za korupciju i tražio političke reforme.

"Kuvajtske vlasti pritvorile su Šeika Mešala al-Malika Al-Sabaha u četvrtak", rekao je Anvar al-Rašid, sekretar Zalivskog foruma za građanska društva.

Kuvajt ima jedan od otvorenijih političkih sistema u Perzijskom zalivu, ali glava vladajuće porodice, emir Šeik Sabah al-Ahmad Al-Sabah u političkim pitanjima ima glavnu riječ.

Izabrani parlamentarci i medijski komentatori često napadaju vladu i utjecajne članove vladajuće porodice, ali emira je zabranjeno kritizirati.

"Šeik Mešal nesretan je zbog stanja u Kuvajtu i u kraljevskoj porodice.... Na Twitteru je govorio o korupciji. To su teške poruke od nekoga ko je član kraljevske porodice. Zato su ga uhapsili", rekao je Rašid.

"Da ja govorim poput njega, niko ne bi slušao, jer sam ja običan Kuvajćanin, ali kad to dođe iz kraljevske porodice, to ih onda boli", dodao je.