Svijet
0

Kusturica s ruskim filmskim radnicima kod Putina

FENA
Emir Kusturica
Emir Kusturica
Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se u četvrtak u Novom Ogarevu pokraj Moskve s učesnicima 29. Moskovskoga međunarodnog filmskog festivala među kojima je bio i gost ove manifestacije Emir Kusturica.

Predsjednik Putin je tom prilikom izjavio da "ruski film ima dobre perspektive i istaknuo važnost održavanja toga moskovskog foruma".

"Za nas je veoma važno da očuvamo i razvijemo taj festival. Na tom planu nužno je govoriti o vezi s raznim međunarodnim institucijama među kojima je Evropski fond podrške igranog filma i video i audiovizuelne produkcije", poručio je Putin, a prenijela ruska agencija RIA Novosti.

Rusija je, kako je istaknuo Putin, ušla u pet država koje godišnje najviše proizvode, prije svega igranih filmova, a oni sve više osvajaju nagrade.

Predsjednik festivala Nikita Mihalkov je zahvalio Putinu što je usprkos državničkim poslovima našao vremena da ih primi i predstavio mu srpskog režisera Emira Kusturicu, koji, kako navodi ruska agencija, "kao malo ko ima dvije kanske nagrade".

Kusturica je rekao da po njegovom mišljenju ruski film ide naprijed. "Vraćamo se zlatnim vremenima. Odrastao sam gledajući na Rusiju", rekao je režiser.

Kusturica je naglasio da slovenska kultura ima veliki potencijal i da treba produžiti njenu dugu tradiciju.

"Treba razmisliti o sutrašnjem danu, ko će naslijediti Čehova, Ljermontova, Nikitu MIhalkova. Takvih imena na karti svijeta je sve manje", rekao je režiser, dodajući "da se kulturno naslijeđe mora očuvati".

Moskovski međunarodni festival je traje do 30. juna.

Tokom festivala koji je 21. juna otvorio Kusturičin "Zavjet" u nekoliko programa bit će predstavljeno oko 200 filmova.