Svijet
74

Kurz za zabranu nošenja burke u Austriji i društveno korisni rad za izbjeglice

Klix.ba
Sebastian Kurz (Foto: EPA)
Sebastian Kurz (Foto: EPA)
Šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz izjasnio se za uvođenje zabrane nošenja burke u Austriji, kao i uvođenje društveno korisnog rada za izbjeglice.

On je u izjavi novinarima također rekao da treba uvesti takozvane "poslove za jedan euro" za izbjeglice, smanjiti pomoć, ali istovremeno uvesti i zabranu nošenja burke.

Sve te mjere Kurz želi unijeti u novi zakon o integraciji koji bi, kako je najavio, trebao biti izrađen u narednih šest mjeseci.

Što se društveno korisnog rada tiče, on bi trebao obuhvatati poslove, na primjer, održavanja javnih površina, pomoći tražiocima azila, kao i rad u socijalnim ustanovama.

Servis za zapošljavanje (AMS) trebao bi biti nadležan za posredovanje u takvim poslovima. Najprije će poslovi biti nuđeni u državnim službama, a kasnije bi to moglo biti prošireno na nevladine organizacije.

Ko nije spreman prihvatiti društveno korisne poslove bit će suočen sa smanjenjem socijalnih usluga, najavio je Kurz.

On je istakao da je veoma važno da se izbjeglice zaposle, jer ko čitav dan sjedi kod kuće ili u parku, može doći na "glupe ideje".

Što se tiče zabrane nošenja burke, Kurz je podvukao da to ne smatra vjerskim simbolom, već simbolom "paralelnog društva".