Svijet
18

Kursk: 15 godina od najveće ruske pomorske tragedije

Klix.ba
(Foto: EPA)
Kursk, ruska nuklearna podmornica tipa "Oscar II", potonula je u Barentsovom moru na današnji dan 2000. godine.

Podmornica je predstavljala ponos ruske mornarice i simbolizovala je moć i snagu Ruske Federacije. U službu je puštena 1994. godine, a samo šest godina kasnije zadesila ju je najveća katastrofa za vrijeme vladavine Vladimira Putina.

Na današnji dan, 12. augusta 2000. godine, 154-metarska podmornica sa 118 članova posade, uključujući kapetana Genadija Ljačina, potonula je usljed snažne eksplozije.

Zvanično objašnjenje tragedije glasi da je curenje vodikovog peroksida u prostoriji u kojoj su smještena torpeda dovelo do aktiviranja bojeve glave koja je uzrokovala nekoliko eksplozija.

Druga eksplozija bila je toliko snažna da je veći broj seizmoloških stanica u sjevernoj Evropi zabilježio tremor tla.

Nakon što je podmornica koja je nosila 24 projektila i 24 torpeda potonula na dubinu od preko 100 metara, spasilačke ekipe su smatrale da su neki od članova posade preživjeli. Ipak, kada su spasioci došli do netaknutih dijelova podmornice, nivo kisika je bio prenizak kako bi osigurao preživljavanje.

Eksperti smatraju da bi mogućnost pronalaženja preživjelih bila veća da je operacija spašavanja počela ranije. Javnost je vlast okrivila za sporost i nekompetentnost.

Naknadna istraga utvrdila je da su 23 mornara preživjela šest sati nakon eksplozije, ali da su preminuli usljed gubitka kisika. Za lociranje podmornice, mornarici je bilo potrebno 16 sati. Većina poginulih mornara nisu bili stariji od 30 godina.