Kretao se preblizu stijenama
0

Kurs broda Costa Concordia učinio sudar neizbježnim

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Italijanska policija locirala je tačno mjesto gdje je stijena probila trup turističkog prekookeanskog broda Costa Concordia i izraženo je uvjerenje da se nesreća nije mogla izbjeći, jer se brod kretao previše blizu grebena.

"Skoro smo stoprocentno sigurni da smo pronašli tačku udara. Prolazak broda tako blizu stijena učinio je da je udar praktično bio neizbježan", rekao je neimenovani zvaničnik iz ronilačkog tima italijanske policije.

Mjesto udara, koje je na dubini od oko osam metara, nalazi se na samo deset metara od stijene koja je iznad mora i na oko 30 metara udaljenosti od obale ostrva Giglio na zapadu Italije.

Kapetan broda Francesco Schettino optužen je da je brod težak 114 500 tona dovezao opasno blizu obale, gdje su stijene probile trup nakon čega je voda počela da ulazi i brod je potonuo.

Policijski ronioci locirali su i fotografisali sporni dio pod morem ali su danas  prvi put o tome govorili u javnosti. Policijski zvaničnik nije želio da bude imenovan.

Isti zvaničnik rekao je da podvodne fotografije trenutno pregleda tužilaštvo koje istražuje olupinu i da zbog toga nisu dostupne javnosti.

Broj poginulih u nesreći broda Costa Concordia povećan je jučer na 11 pošto je pet tijela, četiri muškarca i žena, pronađeno u potopljenom dijelu broda, koji je u petak uveče, 13. januara,  naletio na greben i potonuo nedaleko od ostrva Giglio. 
 Italijanski ronioci suspendovali su pretragu unutar prevrnute Costa Concordije nakon što se brod blago nagnuo sa mjesta gdje se nasukao u blizini toskanskog ostrva Giglio,