Svijet
0

Kurdske snage preuzele kontrolu u selima na sjeveru iraka

FENA
Kurdske snage su oduzele od grupe Islamska država sela na sjeveru Iraka u ofanzivi pokrenutoj u srijedu na ekstremističke džihadiste, saopćili su zvaničnici.

Vijeće sigurnosti autonomne regije Kurdistan je potvrdilo da su pešmerge (kurdske snage) započele oko 07.00 sati (04.00 sati po srednjoevropskom vremenu) u srijedu "ofanzivu velikih razmjera" uz podršku zračnih napada međunarodne koalicije protiv džihadista koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Pešmerge su zauzele četiri sektora i nastavile operacije, dodao je isti izvor.

Visoki zvaničnik kurdske sigurnosti je objasnio da su pešmerge oduzele sela od IS-a koja je IS koristio za napade na njih.

Koalicija je saopćila da je od utorka izvela šest zračnih napada na sjeveru Iraka - tri u blizini mjesta Tal Afar i tri u blizini grada Mossul - ne dajući pojedinosto o metama.

Sunitski ekstremisti IS-a su od juna osvojili velike teritorije sunitskih Arapa na sjeveru Iraka u munjevitoj ofanzivi koju vojska nije mogla zaustaviti. Oni su zatim napredovali prema autonomnoj regiji Kurdistan, dalje na istoku.

Međutim, dolazak džihadista u okolinu Erbila, glavnog grada autonomne regije iračkog Kurdistana, ubrzao je međunarodni odgovor.

Od augusta, koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, izvodi zračne napade na položaje IS-a u Iraku, gdje su kurdske trupe uspjele ponovo uzeti teritorije od džihadista.