Turska
0

Kurdska PKK negirala odgovornost za napad u Istanbulu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zabranjena Radnička partija Kurdistana (PKK) u ponedjeljak je negirala odgovornost za samoubilački bombaški napad u Istanbulu u kojem su ranjene 32 osobe i saopćila je da produžava primirje do turskih općih izbora u 2011.

Neki zvaničnici saopćili da se PKK, gerilska grupa koja predvodi pobunu dugu 26 godina za autonomiju na jugoistoku Turske, pojavila kao glavni osumnjičeni za napad na policiju na centralnom gradskom trgu Taksim, prometnom saobraćajnom čvorištu obično nakrcanom stranim turistima i kupcima.

Istanbul, najveći turski grad i finansijska prijestonica zemlje, u prošlosti je bio meta kurdskihn separatista, al-Qaide i militanata sa krajnje ljevice.

"Nema nikakvog smisla da mi učestvujemo u takvom napadu na dan kada se naša organizacija sprema na novi korak ka miru i demokratskom rješenju", navodi PKK u saopćenju, prenosi Reuters.

Grupa također tvrdi da je produžila mjesec dana dugo primirje koje je isteklo u nedjelju do turskih narednih izbora u junu 2011.

"Niti mi niti bilo koja organizacija povezana s nama nismo izveli ni planirali takav napad. Nemamo nikakve veze s tim napadom ni na koji način", navodi se u saopćenju.

Male ćelije PKK ranije su izvodile napade bez odobrenja štaba PKK, a odmetnmute grupe u kojima su bili bivši članovi PKK također su izvodile napade.