Svijet
0

Kurdi zavrću slavinu iračkoj nafti

FENA
Kurdski poluautonomni region sa sjevera Iraka obustavio je izvoz nafte usljed spora sa centralnom vladom u Bagdadu u vezi sa plaćanjem crnog zlata.

Regionalna vlada Kurdistana u proteklih nekoliko godina jednostrano je sklopila niz ugovora sa naftnim kompanijama, iako je Bagdad isticao da na to nemaju pravo.

Dvije strane postigle su prošle godine privremeni dogovor prema kojem Kurdi šalju naftu Bagdadu, koji je prodaje i prihode dijele po pola.

U saopćenju objavljenom kasno sinoć regionalno Ministarstvo za prirodne resurse poručilo je Bagdadu da novac nisu dobili od maja prošle godine, iako izvoze 50.000 barela dnevno. U saopćenju se ističe da su legle samo dvije uplate od 514 miliona dolara, od čega posljednja u maju 2011. godine.

"Poslije konsultacija sa proizvođačima, Ministarstvo je donijelo odluku da do daljnjeg obustavi izvoz. Nije bilo isplate deset mjeseci, niti bilo kakve indikacije od saveznih vlasti da će ih biti", naglašava se u saopćenju i dodaje da će izvoz nafte biti nastavljen kada spor bude riješen.

Istovremeno, irački potpredsjednik Husaain al-Shahristani je optužio autonomni region Kurdistan da švercuje naftu, čime se Iraku oduzima dohodak od naftnog izvoza u vrijednosti više milijardi dolara.

"Kurdistan nema rafinerije, tako da je najveći dio nafte iz tog regiona prodat nelegalno, i to uglavnom preko iranske granice", rekao je Shahristani dok je irački ministar za naftu Abdul-Karim Elaibi kazao da se nafta nelegalno prenosi preko Irana ka Afganistanu gdje se prodaje po nižim cijenama.